Jeneratör Alma Rehberi. Jeneratör almak için izlenecek adımlar nelerdir?
Jeneratör almaya karar verdiniz ama işe nereden başlayacaksınız? Tek bildiğinizin “jeneratörün elektrikler kesildiğinde devreye girdiği ve evinizde ya da işinizde her şey kaldığı yerden devam etmesi” olduğunu varsayarak bu makaleyi hazırlıyoruz.
Jeneratör almak istiyorsunuz, adım adım izlenmesi gereken adımlar:
Not: Konulacak yer çok önemlidir. Jeneratör çalışan bir araba motoru gibidir ve egzozundan gaz atar. Evin içine konulmaz. Kapalı bir depoya da konacaksa muhakkak egzoz spiral bir boruyla uzatılıp gaz dışarıya atılmalıdır.
1- Jeneratör nerede kullanılacak? Ne gibi cihazlar çalışacak?
Jeneratör evde mi çalışacak? Yoksa işyerinizde mi? Burada konu ikiye ayrılıyor. Eğer sanayi tipi çalışan cihazlar bağlanacaksa trifaze* jeneratör, ev tipi cihazlar için monofaze* jeneratör alınmalı.
2- Ev ya da işyerinizde ne kadar bir elektrik kullanımınız var?
Bunun için en sağlıklı yöntem bir ölçüm cihazıyla ana saatten ölçüm yapılmasıdır. Bu hizmeti biz ücretsiz olarak biz veriyoruz. (Ücretsiz keşif hizmeti) Bu eğer bir apartmana ya da büyük bir siteye takılacak jeneratör de olsa aynıdır. Apartmanın en kalabalık ve yoğun olduğu saatler tercih edilerek ölçümün yapılması gerekmektedir. Çıkan ölçüm sonuçlarına göre size en uygun jeneratör en uygun şartlarda tavsiye edilir ve onaylamanız durumunda hızlıca tedarik edilir.
3- Güç tüketimini belirledik, kaç kVA jeneratör alacaksınız?
Jeneratör güç birimi kVA’dır. Ne ihtiyacınızın çok üzerinde bir jeneratör almanızı ne de tam ihtiyacınız kadar bir jeneratör almanızı öneririz. Çok büyük alınırsa jeneratör boşta çalışacak bu da uzun vadede motor için zararlıdır. Tam ihtiyaç kadar alınması da olmaz, zira jeneratör %100 de kalkış yapamazlar. Gücünün % 60 ı ile kalkış yapıp sonra tam yüküne ulaşabilir. Daha detaylı açıklamamız gerekirse bir arabanın 5. vitesle kalkış yapamaması gibi örneklendirebiliriz. 35 kVA lık bir ihtiyaç varsa 50-55 kva’lık bir jeneratör alınması mantıklı olacaktır. Hem motor yorulmadığı için ömrü uzayacak hem de daha az yakıt tüketecektir.
4- Jeneratöre bakım yapılıyor mu?
Jeneratör tıpkı bir araba motoru gibi çalışan bir makinedir ve yağının, filtrelerinin, bujilerinin, aküsünün düzenli kontrollerinin yapılması ve yılda en az bir kere bakımının yapılması gerekmektedir.
5-Satın aldığınız firma bakım, yedek parça ve garanti hizmetlerini veriyor mu?
Bizden almış olduğunuz her jeneratör için alanında uzman ustalarımızla, periyodik bakım sözleşmesi kapsamında garanti hizmetimiz bulunmaktadır. Aynı zamanda firmamız periyodik bakım/ kontrol ve yedek parça konusunda da hizmet vermektedir.
Bu makale eğer aklınızda bulunan başka bir soruya cevap veremediyse lütfen bizimle iletişime geçin. Sorularınızı cevaplamaktan mutluluk duyarız.
**Monofaze bir faz bir nötr hattından oluşan, genellikle evlerde ve ofislerde kullanılan 220V gerilim sistemini anlatmaktadır. Trifaze 3 faz bir nötr den oluşan sistemdir. Trifaze sistemler genelde sanayi makineleri, fabrikalar, büyük işletmeler gibi yerlerde kullanılan cihazlara enerji sağlayan ayrıca villa gibi yapılardaki havuz, hidrofor gibi cihazları çalıştıran 380V‘luk gerilim sistemini anlatmaktadır.
Son Yorumlar